Kwaszonka - poszerz swoje wiadomości!
Kiszonki z warzyw są tak mocno zakorzenione w polskiej kuchni, że sądzimy, iż jest to przede wszystkim słowiański przysmak, nieczęsto napotykany w innych częściach świata. Lecz kiszonki znane są nie tylko na starym kontynencie, ale również w Azji oraz w obu Amerykach.
Kiszone przetwory z warzyw znane są ludziom od tysiącleci
Zgodnie z wiedzą historyków metoda konserwowania pożywienia poprzez ich przechowywanie w occie, w soli lub w solance, znana jest ludziom od przeszło 4 tysiące lat. Ta metoda prawdopodobnie nie pochodzi nawet z Europy, a z obszarów antycznej Mezopotamii. Pożywienie, które poddaje się fermentacji mlekowej nie psuje się, bowiem niska kwasowość roztworu, w którym jest ono zanurzone, blokuje rozwój bakterii gnilnych. Kilkaset lat wstecz była to najlepsza metoda, żeby wydłużyć okres przydatności do spożycia warzyw, ryb oraz mięsa niekiedy o kilkanaście tygodni. W wyniku tego przyjął się obyczaj przyrządzania m.in. kiszonek warzywnych z myślą o chłodnych miesiącach. Kwaszonki od początku swojej obecności słyną z własności prozdrowotnych, co rzecz jasna jest potwierdzone. Mają one np. mnóstwo witaminy C, stąd też marynarze statków, które miały na pokładzie kwaszonki, rzadziej chorowali na gnilca. Ciekawostką jest, że w języku polskim kwaszonki z warzyw określa się potocznie “kiszonkami”, tymczasem kiszonka to… karma dla zwierząt przykładowo z słonecznika czy owoców dyni.
W innych krajach kiszonki mają różny smak
Najbardziej rozpowszechnionym warzywem kiszonym jest ogórek, rozpoznawany de facto w większości rejonów świata, także w Stanach zjednoczonych i w Kanadzie, gdzie ta kategoria przetworów warzywnych nie cieszy się dużą popularnością. Natomiast ogórki kwaszone są tam bodajże nadzwyczaj lubianym składnikiem hot-dogów, hamburgerów i sandwiczy. W Polsce prócz ogórka, bardzo popularne są kwaszone buraczki i kapusta, z których korzysta się do przyrządzania zup oraz surówek. Lecz nie tylko te warzywa da się kisić. W pozostałych krajach świata kisi się m.in. kalafiory, bakłażany, a także owoce (przykładowo oliwki), a niekiedy nawet ryby.
Solanka i ocet zmieniają smak oraz teksturę warzyw, nadając im chrupkość i kwasowość. Kwaszonki nie tylko warzywne, na przestrzeni wieków stały się fundamentem lub znaczącym dodatkiem do niezliczonej liczby potraw narodowych. Trzeba pamiętać, że smak kiszonek bywa inny w poszczególnych krajach świata, bowiem jest on zależny od dodatków do zalewy, które wykorzystuje się w trakcie kwaszenia. Wskutek tego ogórek przygotowany podług tradycyjnej polskiej receptury, nie będzie smakował tak samo jak ten wyprodukowany np. w Chinach.
Siedziba firmy:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669 997 776
E-mail:
[email protected]