Dowiedz się, gdzie kupić ogórki kwaszone.
Na kanapce, w sałatce, w zupie bądź w formie dodatku do drugiego dania – kiszone ogórki w polskiej kuchni wykorzystujemy częściej niż pragnęlibyśmy przyznać. Nie powinno to dziwić, bo kwaszone warzywa są zarówno zdrowe, jak i smaczne.
Kwaszone ogórki – z czosnkiem, koprem lub z innymi dodatkami
Ogórki kiszone to warzywa, które poddano naturalnemu procesowi fermentacji. Ich przygotowanie jest całkiem proste. Wykorzystuje się do tego duże gliniane garnki albo beczułki z drewna, w których surowe ogórki zalewa się wodą z solą. Następnie pozostawia się pojemnik na przynajmniej 14 dni w chłodziedo czasu, aż fermentacja mlekowa zakwasi warzywa. Miłośnicy niezbyt kwaśnych smaków mogą przystąpić do konsumpcji ogórków już po kilku dobach – takie ogórki określamy „małosolnymi”. W bazowym przepisie do solanki wraz z ogórkami wkłada się czosnek oraz koper, niemniej jednak walory smakowe ogórków kwaszonych można wzbogacić również innymi przyprawami, np. ziarnami czarnego pieprzu, liśćmi laurowymi czy cząstkami ostrej papryki. Oczywiście nie każdy ma czas ani sporo miejsca w kuchni, żeby samodzielnie przyszykować takie kwaszonki. Nie każdy dysponuje też spiżarnią lub piwnicą, w której może przechowywać przetwory w ogromnych ilościach. Nie oznacza to jednakże, że trzeba odmówić sobie spożywania ogórków kiszonych – zawsze możemy dostać je w markecie na wagę lub w poręcznych opakowaniach, np. w pojemnikach z rączką czy też w woreczkach foliowych, które bez przeszkód zmieszczą się w lodówce.
Czy należy jeść kiszone ogórki?
Od wieków panuje przekonanie, iż sfermentowane warzywa dobrze oddziaływają na nasz organizm. Dzieje się tak, bo wraz z kiszonkami wchłaniamy pożyteczne bakterie, które obniżają pH jelit oraz korzystnie wpływają na ich florę, wspierając w konsekwencji trawienie. Jednak to nie wszystko! Ogórki kwaszone są niskokaloryczne (dostarczają ledwie 12 kcal w 10 dag), a przy tym zawierają m.in. witaminę D, C i E, witaminy z grupy B, jak również wiele składników odżywczych potrzebnych do poprawnego działania organizmu, to przykładowo wapń, żelazo, magnez, potas czy cynk. A co z sokiem z ogórków kwaszonych? O ile nie przeszkadzają kwaskowate smaki, rekomendujemy nie wylewać go po spożyciu warzyw. Lepiej go wypić lub dodać do zupy ogórkowej, gdyż w czasie kiszenia witaminy przenikają po części do zalewy. Warto jednak zaakcentować, na kwaszonki powinny uważać osoby z nadciśnieniem – w kiszonkach może znajdować się bowiem spora ilość soli.
Siedziba firmy:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669 997 776
E-mail:
[email protected]