Nie pijesz soku z kiszonych warzyw? To duży błąd!

Nie pijesz soku z kiszonych warzyw? To duży błąd!

Dowiedz się, gdzie kupić sok z kiszonych buraków.

Od stuleci w słowiańskiej kuchni wykorzystuje się kiszonki. W ostatnich latach jednakże notorycznie mówi się również o właściwościach prozdrowotnych soków z kiszonych warzyw, głównie z kapusty i buraków. To prawdziwy tzw. super żywność, która teraz często widoczna jest na półkach marketów w działach z żywnością eko.

Sok z kiszonej kapusty – czy warto go regularnie pić

W dzieciństwie sok z kiszonej kapusty spożywał bodaj większość z nas. Nasze babcie na własną rękę kwasiły kapustę wedle przekazywanych w rodzinie przepisów, a po wykorzystaniu całej kapusty częstokroć przynosiły swoim wnukom szklankę z sokiem, wyjaśniając, że sok jest cierpki, lecz bardzo zdrowy. I nie myliły się! Sok z kiszonej kapusty to wspaniałe źródło witamin! Ma on w składzie duże ilości witaminy A, C, E oraz PP, jak również liczne minerały, jak np. magnez, cynk oraz żelazo. Wiele osób może mieć trudności z przystosowaniem się do kwasowego smaku tego soku, niemniej jednak powinnyśmy sięgać po niego systematycznie, gdyż usuwa toksyny z organizmu, obniża poziom choresterolu, usuwa toksyny z organizmu, działa on grzybo- i bakteriobójczo oraz wspomaga trawienie, a to sprawia, że może wspierać proces odchudzania. W szczególności natomiast pomaga uzupełnić niedobór kwasu askorbinowego, co podnosi odporność organizmu oraz chroni przed częstymi przeziębieniami. Sok z kapusty kiszonej poleca się również osobom, chorym na anemię ze względu na zawarte w nim żelazo. Rzecz jasna, nawet ze zdrowym produktem nie wolno przesadzać – wystarczy pić około 250 ml soku na dzień.

Sok z kiszonego buraka – podnosi koncentrację i zapobiega obstrukcjom

Innym odżywczym sokiem, którego używamy od zawsze do gotowania i który konsumujemy też jako zdrową przekąskę, jest sok z kiszonego buraka. W jego składzie znajduje się wiele witamin i ma właściwości antyseptyczne, przeciwzapalne oraz antyoksydacyjne. Sok ten wzmacnia odporność organizmu: wyostrza koncentrację, obniża ciśnienie, a równocześnie zapobiega obstrukcjom. Pomimo że buraki wyróżniają się dużą zawartością cukru, to sok z kiszonego buraka nie ma wysokiego IG i może być pity przez cukrzyków. Nie zaleca się aczkolwiek jego konsumpcji kobietom karmiącym piersią i w ciąży, a także osobom borykającym się z schorzeniami nerek albo reumatyzmem.

Jeżeli nie posiadasz wiedzy, by przyrządzać soki z kiszonych warzyw samodzielnie, możesz zakupić je w swoim sklepie bądź zamówić bezpośrednio w sklepie internetowym producenta. Miej jednak na uwadze, iż takie soki powinno się przechowywać w w chłodnym miejscu.

Jeśli nie masz możliwości, by przygotować sok z kiszonych warzyw samodzielnie, możesz nabyć je w ulubionym sklepie bądź zamówić większą ilość bezpośrednio na stronie producenta. Pamiętaj jednak, że takie soki należy przechowywać w warunkach chłodniczych.

Siedziba firmy:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669 997 776
E-mail: [email protected]