Niezbędne wiadomości na temat przetworów ekologicznych. Przekonaj się!
Od dynamicznego rozkwitu branży spożywczej, który rozpoczął się w XX w., wyroby spożywane przez nas codziennie zaczęto standardowo wypełniać rozmaitymi substancjami wydłużającymi ich świeżość. Lecz razem z poszerzającą się świadomością konsumentów odnośnie tego, co konsumują i jak może to wpływać na ich samopoczucie, ostatnimi czasy coraz częściej poszukują oni produktów wykonanych z eko żywności.
Żywność ekologiczna – z upraw nie wykorzystujących chemicznych pestycydów i nawozów
Żeby dany produkt sprzedawany w Polsce mógł mienić się „ekologicznym”, musi spełnić kilka przesłanek. Żywność eko i przetwory z niej wyprodukowane muszą posiadać odpowiednie certyfikaty wydawane przez uprawnione do tego instytuty. Kluczowym jednak atrybutem spożywczych artykułów eko jest to, że użyte do ich przygotowania owoce i warzywa hodowano według kluczowych obostrzeń rolnictwa ekologicznego. To znaczy, że rolnicy nie wykorzystywali chemicznych środków protekcji roślin ani nawozów, które mogłyby niekorzystnie oddziaływać nie tylko na samopoczucie ludzi, ale które również szkodzą środowisku. Niektóre wszak nawozy zanieczyszczają wody gruntowe bądź powodują zakwaszenie gleby, a opryski upraw silnymi pestycydami nierzadko powodują np. obumieranie pożytecznych organizmów. Tymczasem na skutek ekologicznej uprawy rośliny cechują się niższą zawartością metali ciężkich, azotynów oraz azotanów, a to znaczy, iż mniej tych niezdrowych substancji dostanie się do ciała ich konsumentów.
Jak winna być oznaczona zdrowa żywność eko?
Przetwory eko podlegają nieprzerwanej kontroli na wszystkich etapach produkcji, w tym również w czasie przechowywania i transportu. Co ważne, jeżeli przetwór spełnia wymogi, jego wytwórca prócz rutynowych informacji między innymi o kaloryczności, temperaturze składowania, terminie trwałości oraz masie netto, miejscu produkcji składników, musi dodatkowo obligatoryjnie podać numer identyfikacyjny jednostki certyfikującej dany produkt i umieścić logo produkcji ekologicznej UE, czyli białe gwiazdki, które układają się w kształt listka. Szukając ekologicznych przetworów powinno się zatem czytać starannie etykiety produktów, a kupując je online w sklepie producenta sprawdzić, czy na stronie widnieje informacja o otrzymanych certyfikatach.
Siedziba firmy:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669 997 776
E-mail:
[email protected]