Dowiedz się, gdzie kupić sól himalajską.
Składnikiem potrzebnym do poprawnego działania organizmu człowieka jest sól. Jakie własności ma sól himalajska i niejodowana sól kłodawska? Czemu warto wykorzystywać je podczas gotowania?
Cechy różowej soli himalajskiej
Sól kuchenna to jedna z najlepszych przypraw, która wspaniale podbija smak posiłków. Choć nieumiarkowane wykorzystanie soli może mieć negatywne oddziaływanie na zdrowie, to jej rozsądne ilości (nieprzekraczające 6 gramów na dobę) są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka. Sól dostarcza bowiem sód, to jest pierwiastek odpowiadający za gospodarkę wodną oraz utrzymanie optymalnego ciśnienia krwi. Jednym z najzdrowszych rodzajów soli jest różowa sól himalajska czerpana ze pokładów mających ok. 250 mln lat. Składnik ten zawiera mnóstwo potrzebnych pierwiastków oraz minerałów, między innymi wapń, selen czy cynk, a przy tym nie posiada chorobotwórczych zanieczyszczeń i komponentów, np. metali ciężkich. Różowa sól himalajska bardzo dobrze podbija smak potraw i jest do kupienia zarówno w formie grubych, jak i drobnych kryształków.
Sól kłodawska – źródło wapnia, potasu i cynku
Sól kłodawska z kolei to substancja o dużym poziomie czystości – zawiera ok. 97% chlorku sodu i stanowi kapitalny dodatek do domowych przetworów. Jest niezastąpionym źródłem potasu, żelaza czy wapnia, czyli składników niezbędnych do zachowania pełni zdrowia. Sól kłodawska wydobywana jest w kopalni soli Kłodawa w województwie wielkopolskim. Nie ługuje jej się, toteż nie traci swoich własności i jest łatwo absorbowana przez układ pokarmowy. Sól kłodawska jest na co dzień wykorzystywana nie tylko w przemyśle spożywczym, ale także sektorze przemysłowym, chemicznym oraz w lecznictwie, kosmetyce i rolnictwie.
Siedziba firmy:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669-997-776
E-mail:
[email protected]