Kapsułki do Nespresso są jednymi z najstarszych na rynku. Zostały opatentowane w Szwajcarii już w połowie lat 70-tych XX w. i od tego czasu powoli
Żywność
Kiszone ogórki to zdrowie i wyjątkowy smak w jednym
Na kanapce, w sałatce, w zupie bądź w formie dodatku do drugiego dania – kiszone ogórki w polskiej kuchni wykorzystujemy częściej niż pragnęlibyśmy przyznać. Nie
Nie pijesz soku z kiszonych warzyw? To duży błąd!
Od stuleci w słowiańskiej kuchni wykorzystuje się kiszonki. W ostatnich latach jednakże notorycznie mówi się również o właściwościach prozdrowotnych soków z kiszonych warzyw, głównie z
Kawa ristretto
Ristretto – co to za kawa? Wiele osób, przeglądając menu kawiarni i popularnych restauracji zadaje sobie to pytanie. Jest to szczególny rodzaj kawy, uwielbiany przez
Zamienniki kapsułek Tchibo Cafissimo to także kawy single origin
Metoda parzenia kawa w kapsułkach została opracowana u schyłku lat 70-tych i powoli pozyskiwała sobie tysiące sympatyków. Ten praktyczny proces umożliwia przygotowanie napoju wysokiej jakości
Jakie buty do pracy w kuchni? Na co trzeba zwrócić uwagę?
Do pracy w gastronomii (restauracja, hotel, catering) niezbędne jest specjalistyczne obuwie, które zagwarantuje pracownikowi komfort podczas wielogodzinnej pracy w pozycji stojącej, a także zabezpieczy go
Warsztaty kulinarne – dla początkujących i zaawansowanych
Wzięcie udziału w warsztatach kulinarnych to droga do pozyskania nowych umiejętności – nauczenie się podstaw gotowania, przyswojenie sobie odpowiednich praktyk produkcyjnych oraz tajników różnych receptur.
Domowe kiszonki – praktyczny sposób na konserwowanie żywności
Kiszonki z warzyw są tak mocno zakorzenione w polskiej kuchni, że sądzimy, iż jest to przede wszystkim słowiański przysmak, nieczęsto napotykany w innych częściach świata.
Food pairing – poznaj nowy wymiar gotowania
Co prawda przywykliśmy do określonych kombinacji smaków, nie oznacza to, że łączenie ze sobą dań, które na pierwszy rzut oka całkiem się wykluczają, nie może
Jak rozpoznać dobre pieczywo?
Pieczywo jest podstawą diety człowieka w naszej kulturze. Wyrabiane jest z soli, mąki, wody, mleka, środków spulchniających (zwykle zaczynu chlebowego albo drożdży) i wszelakich dodatków